Sommarstudion

Min pappa, syster och jag har haft ett projekt som vi har jobbat med under ett års tid. Vi kallar det sommarstudion. Det är en stuga vid mamma och pappas lantställe på Nordupplands kusten. Snickare byggde stommen och taket sedan har pappa gjort många arbetstimmar här. Även andra i familjen har varit här och hjälpt oss med olika moment. Nu är sommarstudion färdig! Det är bara några smågrejer kvar. Sista april hade vi invigning på kvällen med familjen. Dagen efter, första maj fotade jag dessa bilder på interiören.

sommarstudion_1.jpg

Sommarstudion skulle egentligen kunna heta vinterstudion, vårstudion eller höststudion. Här finns värme för att kunna vistas hela året.

sommarstudion_3.jpg

Jag älskar det avskalade lugnet som är här.

sommarstudion_6.jpg

Pappa var så gullig som plockade vårblommor till invigningen.

sommarstudion_14.jpg

Tanken är att jag och min syster kan arbeta kreativt och sova här. Alla som vill i familjen kan använda studion på liknande sätt.

sommarstudion_13.jpg

Så mysigt att kunna tända ljus på kvällen.

sommarstudion_4.jpg

Några dagar innan invigningen åkte jag, syster och mamma och pappa på en handlingsdag och köpte inredning till studion. Erika och jag har en pinterestboard där vi har samlat känslan och stilen, så väl på handlingsdagen gick allting smidigt.

sommarstudion_5.jpg

Sängborden köpte vi dock inte för de har Erika designat och pappa byggt.

sommarstudion_11.jpg

En central plats i studion har farfar som är på den här bilden. Farfar har byggt mammas och pappas lantställe. Även den lilla stuga som stod här innan som vi ett tag hade som sommarstudio. Men den lilla stugan var i för dåligt skick så denna nya större stuga byggdes på samma ställe. Tack farfar för allt du har gjort på och för den här platsen.

sommarstudion_7.jpg

Skrivbordplatserna. För den detaljseende som ser tejpen runt fönstren så var det en miss att inte ta bort tejpen efter målningen av fodren. Färgen på panelen vill nu nämligen följa med tejpen. Vi får se hur vi kan lösa det på bästa sätt.

sommarstudion_12.jpg

Erika har köpt in härliga skrivböcker.

sommarstudion_8.jpg

Så skönt med två sängar, mjuka kuddar och bra belysning. Genom fönstret skymtar storstugan.

sommarstudion_9.jpg

En mårbackapelargon känns så där härligt somrigt tycker jag! Ha nu en fantastisk majvecka fina läsare!

Vi har köpt drömhuset Dunderbergsgården!

Nu var det ett tag sedan jag skrev och anledningen till det är att mitt huvud har varit fullt med fix och jobb. Både i företaget och med det faktum att jag och min tjej är de lyckliga nya ägarna till drömmen Dunderbergsgården i Ockelbo! Det är svårt att förstå att det blev vi som fick möjligheten att köpa detta sagohus! Det är som att vi har fått hjälp av energier runt omkring som vill att vi skulle bli de som fick köpa detta hus. Helt otroligt! Jag har länge drömt om ett hus på landet. I mina vildaste fantasier har det varit ett sekelskifteshus eller ett 20-talshus med centrerade proportioner i den här storleken med sådana här flaggfönster som jag tycker så mycket om! Tänk att den drömmen har slagit in! Tack tack tack tack!!!! Nu ska vi vårda detta hus med all kärlek och omtanke! Hoppas ni vill följa vår resa på Instagram @dunderbergsgarden. Samtliga foton i detta inlägg: Mäklarhuset Gävle

framsidan_trädgården.jpg

Huset ska vara byggt 1904. I källaren har vi hittat årtalet 1892 skrivet på en vägg så det vore spännande att få veta mer om när huset byggdes och av vilka. Den högra altanen är en tillbyggnad och vi har redan tagit bort det altanräcket för att bevara husets vackra centrerade proportioner.

salongen.jpg

Salongen på nedre plan. Så mysigt att sitta här i vintermörkret med tända ljus i den gamla takkronan. Och vet ni, vi har hittat en inbyggd dubbeldörr i väggen till höger! Vilken lycka! När vi får öppna upp den dörren kommer energin att flöda mellan salongen och rummet intill igen. Här blir det långbord med familjen två dagar innan julafton när jag firar min 29:e födelsedag. Jag fyller egentligen den 20 december men kommer att fira den 22:a som är en lördag. Ser så mycket fram emot det!

rum_entreplan_fönster.jpg

Det här är ett av mina favoritrum i huset. Solen är så härlig här på morgonen och förmiddagen. Här kommer jag att ha min ateljé, åtminstone till en början. I detta rum har vi sovit på luftmadrass de första nätterna i huset. Så mysigt att vakna upp här!

hallfönster_ovanvåning.jpg

Ett annat favoritrum är hallen på övervåningen. Här är också ljuset magiskt. På väggen till vänster och till höger finns igenbyggda fönster som ska tas upp vilket kommer att lyfta detta rum ytterligare.

rundeln.jpg

Så glad att vi har en rundel framför huset som vi ska göra fin och att huset ligger i en mysig by med fina äldre hus i kring. Till höger om det gula huset i bild ligger bysjön i Ockelbo och det går en vacker stig ner till sjön från vår byväg. Så fantastiskt!

Tack för att ni följer mig här och jag ser fram emot att få dela mer med er av vårt nya liv på landet! Önskar er en mysig tid i advent!

Att flytta ut studion

Åh vad det är härligt nu i maj! Vilka fina dagar med värmande sol, blå himmel, blomsterdoft och sjungande fåglar. Igår på min företagsdag flyttade jag ut studion i parken alldeles intill där jag bor. Så här såg det ut då.

parken.jpg

Parken heter Boulognerskogen och är ett paradis i Gävle.

parken_2.jpg

Vitsipporna i härlig blom.

parken_3.jpg

Den tredubbla allén är alldeles speciell. Pampig och historisk.

parken_4.jpg

Här i gräset satt jag medan två ekorrar nyfiket närmade sig mig i två träd ovanför. Det blev en riktigt fin och skön naturupplevelse att vara ute några timmar. Hoppas ni också kan njuta av sol och sköna dagar nu så här på försommaren!

Nya ateljén på landet

I helgen har vi varit vid mina föräldrars stuga igen där vi håller på att bygga en nytt hus som ska bli ateljé med övernattningsmöjlighet. Ateljén ska kunna användas året runt för den i familjen som vill skapa, skriva, redigera med mera.

nya_studion_2.jpg

Det var så fint väder i helgen och fåglarna kvittrade i träden! Speciellt lördagen var riktigt varm och skön. Så här gyllene var solen i lördagskväll när vi åkte hem från stugan.

nya_studion.jpg

Vi satte foder på ateljén. Pappa sågade och jag skruvade. Det var roligt att bygga så här konkret med fodren som vi grundmålade för två helger sen. Lite som att bygga lego men i stor skala.

nya_studion_3.jpg

På söndagen var det också sol och vi började sätta mindre foder bredvid fönstren. Ska visa er fler bilder så småningom! Hoppas ni också haft det skönt i helgen och att ni får en fin vecka!

 

Omgivningen utanför min ateljé

När jag var yngre drömde jag om att ha en egen ateljé. En plats för skapande där jag fick vara fri. Idag lever jag min dröm. Ateljén är förvisso inte helt min egen då jag delar den med min fina konstnärskollega Margareta. Margareta studerar just nu på Konstskolan här i Gävle varpå jag allt som oftast är ensam i ateljén.

omgivning_atelje_7.jpg

Idag var det strålande fint väder så på lunchen gick jag ut och njöt och fotade i solen. Jag tänkte ta med er och visa er omgivningarna utanför ateljén. Jag har turen att ha min ateljé i detta historiskt vackra hus, Vävaren i Strömsbro. Här har det varit vävfabrik tidigare, huset uppfördes på 1800-talet.

omgivning_atelje_5.jpg

Testeboån porlar runt Vävaren. Det är ofta så vackert vid den här platsen och ett fascinerande flöde.

omgivning_atelje_6.jpg

Detta är en av mina favoritvyer. Här står jag på bron som syns i den föregående bilden.

omgivning_atelje_8.jpg

Här har jag vänt mig om på bron. Skulle vilja infoga en smiley med hjärtan i ögonen.

omgivning_atelje_4.jpg

Snön som fallit den senaste tiden i kombination med kylan gör allting så vackert. Jag älskar vintern i snöskrud! Det är verkligen mina typer av nyanser nu, de kalla och ljusa.

omgivning_atelje_2.jpg

Jag tycker mycket om de stora spröjsade fönstren som ger ett härligt ljusinsläpp. Fönstret högst upp i burspråket närmast i bild är mitt och Margaretas.

omgivning_atelje_9.jpg

Så lycklig och påfylld efter den härliga promenaden! Hoppas ni också har haft en fin dag!

Nystart

Mot hösten brukar jag få lättare att andas. Luften blir frisk, klar och doftar gott. Jag gillar sommaren, men ofta brukar den bli lite tung av förväntningar, att allting bör vara tipp-topp och så. Jag tycker mycket om hösten och den nystart som den ofta ger mig. Att skapa goda rutiner, planera upp nya projekt och ideér. Efter en sommarledighet med mycket lugn tid utan stress har jag den här veckan börjat arbeta igen. Idag är jag i min ateljé och planerar för hösten. Bland annat en medlemsutställning som min ateljéförening ska hålla i oktober. Jag hoppas att din sommar är fin och att du ser fram emot en härlig höst!

Livet

Det är spännande tider nu. Jag är 27 år och funderar mycket över livet och möjligheter som har kommit till mig. Drömmar, verklighet, olika platser och framtiden. Idag är det fredag och jag har spenderat första dagen i min nya studio som jag delar med en annan konstnär. Det är en jättefin ateljé med utsikt över en vacker å och en sån där välvd bro som kan finnas i sagor. Det känns nästan som att vara med i någon av Maria Gripes magiska böcker som jag älskade att läsa när jag var yngre. Ska visa bilder så småningom, den här bilden fotade jag hemma igår kväll. Ha en underbar helg!

Påskmorgon

Idag vaknade jag kl. 7 hemma hos mina föräldrar. Solen skiner på det vita täcket med snö som fallit igår kväll. Det är bara jag om Mattias dotter som är vakna ännu. Det är en skön stund efter massa lek, god mat, fotbollsmatch och kortspel som gårdagen så härligt bjöd på. Här kommer bilder från Skärtorsdagen när jag jobbade hemma hos mig.

Jag vaknade ungefär i samma tid som jag gjorde idag och gick upp efter att ha inspirerats av olika bloggar på telefonen. Bland andra Elsa Billgrens blogg där jag läste om ett smoothierecept som lät gott.

Jag gjorde en liknande smoothie med havremjölk, apelsin, jordgubbar och banan. Jag fick en sådan toppenbra smoothiemaskin av min bror och hans fru i julklapp som jag använder ofta. Älskar att kunna göra något så gott, vitaminrikt och naturligt som egna smoothies. 

Efter frukosten gjorde jag klart inbjudningskort som min mamma beställt, berättar mer om dem lite senare! Jag gjorde också utställningsblad till påskutställningen på Vävaren och åkte dit för att göra klart det sista inför helgen. Idag ska jag dit igen som utställningsvärd. Välkommen att besöka oss på Gaffel kl. 12-16!

Hemligheten till att lyckas

Skapandeprocessen. Ni vet när känslan för sitt eget arbete sviktar. Den går från att vara superbra och tas mer och mer ner till superdålig till bra, bättre och superbra igen. Det gäller bara att lita på sin vision och att fortsätta. Inte sluta arbeta när det känns motigt.

När jag studerade på kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings Universitet frågade jag nästan alla externa föreläsare (som ofta var yrkesverksamma inom området) om hur en lyckas i sin bransch. Svaren kunde variera men var alltid intressanta att ta del av. För någon dag sen läste jag det här magiska och kloka inlägget av bloggaren Clara Lidström. Om hemligheten till att lyckas. Jag tror verkligen på det.

Min nya ateljé

Jag har haft ateljé/studio hemma i flera år, det har både fungerat bra och mindre bra i perioder.  

Nu har jag fått möjlighet att hyra en superfin ateljé i ett vackert industrihus i Strömsbro, en stadsdel i Gävle. Jag är såå glad för detta! Jag älskar det stora välvda spröjsade fönstret! 

Huset heter Vävaren och har tidigare varit vävfabrik. Ateljén tillhör en konstnärsförening som håller till i en del av byggnaden så i rummen intill arbetar andra konstnärer och hantverkare. Superbra att kunna fika ihop och utbyta tankar för att sedan kunna återgå till sitt arbete! 

Sommarstudion

Det vackra förrådet som min farfar Helge byggde 1968 på landet har ersatts av ett nytt större förråd och förvandlats till en sommarstudio där jag och min syster Erika Gerdemark Photography nu arbetar sida vid sida. Förändringen, rummet som framträdde ju mer saker som plockades ur och de drömska fönstren. Att få sitta i det här vackra rummet med naturen och lugnet alldeles utanför. Jag älskar det.

The old storage that my grand father built in 1968 is remade into a summer studio where me and my sister Erika Gerdemark Photography works beside each other. I just love the change and this beautiful room!

Tbt Paper Patterns

När jag tittade genom gamla bilder i datorn nu ikväll hittade jag dessa som jag tror att jag inte har visat er förut. Dessa gjorde jag för kanske ett år sedan när jag hade en idé om att göra posters av pappersmönster. Nu när jag ser dem igen tycker jag att idén inte är så himla dum. Gillar verkligen det enkla grafiska uttrycket som de vikta delarna skapar tillsammans. Enkelt men ändå komplicerat abstrakt. Hoppas ni alla har en lugn och mysig kväll!

Tbt to when I made paper patterns in my old studio. I really like the simple graphic expression that the similar folded parts creates together. I hope you all have a calm and cosy evening!

Studio sökes

Jag ska ju flytta till en ny stad nu i höst. Lägenheten är redan min, men är i renovering och damm så jag och mina grejer har inte flyttat in än. I Gävle hade det varit trevligt och stimulerande att kunna dela arbetslokal med andra kreativa och jag har nu börjat undersöka möjligheterna till detta. Känner du någon som arbetar kreativt i Gävle och som har en studio/ateljé där det kanske går att hyra in sig? Tipsa i kommentarsfältet nedan eller mejla till hello@idagerdemark.com Tack!

Gävle is my new hometown. I´m looking for a studio to share with other creative souls in the city. If you´ve got any tips, please let me now here on the blog or send me an email to hello@idagerdemark.com Thank you!

Favorite tools

Sommaren är här med varmare dagar, ljusa kvällar och doftrum av blommor! Sommarlov, student och semestertider! Jag har en lite lugnare tid just nu, studion har blivit mobil och finns hos mina föräldrar under sommaren. Till hösten kommer jag att flytta till en ny stad, vilket jag ser fram emot mycket. Detta är mina favoritverktyg som är användbara nästan var som helst; antecknings,- och skissboken, penna och min mac! Tillsammans är en bukett med pelargon och tomatblad, från i förmiddags då mina plantor fick flytta ut! Ha en fortsatt fin helg!

Summer is here with warmer days, bright nights and smell of flowers! Summer vacation, graduation and holidays! I have a little easier time right now, the studio has become mobile and are at my parents house during the summer. This fall, I will be moving to a new city, I look forward to that very much. These is my favorite tools and they are useful almost anywhere; the notes- and sketchbook, pencil and my mac! Together with a bouquet of geranium and tomato leaf, from this morning when my plants moved out! Have a nice weekend!

Spring in the studio

Solen och ljuset har varit toppen i början på veckan i studion! Igår hade jag till och med fönstret öppet ett tag mitt på dagen då det kändes så där riktigt sommarvarmt. Just nu håller jag på med lite nya spännande grejer som jag snart kan berätta om hoppas jag. Sen ska det ju deklareras snart också... hmm jag måste ta tag i det! Njut av våren så hörs vi snart igen!

The sun and the light has been great in the beginning of the week in the studio! Yesterday I had even the window open for a while in the middle of the day when it felt hot like summer. Right now I'm working on some exciting new stuff. As soon as I can tell, I will. It should be declared soon too ... hmm I have to grab it! Enjoy spring until I speak with you again soon!

Alvas dag i Studion

När min släkting och vän Alva fyllde 11 år fick hon en dag i studion med mig som present. Nu i början på april kom denna soliga dag då vi hängde tillsammans i studion och designade. Alva gjorde en kalasfin paper cut tavla som hon tog med sig när hon åkte tåget hem. Känner du någon som du vill ge en dag i studion? Kontakta mig och berätta!

alvas_dag_turkosram.jpg

When my relative and friend Alva turned 11 years old, she got a day in the studio with me as a gift. Now in early April came this sunny day when we hung out together in the studio and designed. Alva did a really nice paper cut picture that she took with her when she got home by the train. Do you know someone you want to give a day in the studio? Contact me and tell me!

Process in the studio

Just nu har jag flera uppdrag och projekt som jag arbetar med samtidigt i studion. Här är ett av dem. Snart får ni se vad resultatet föreställer! Hoppas ni alla har en fin start på denna sista vecka i januari!

I have several committments and projects that I work with at the same time in the studio right now. Here is one of them. Soon you will see what the outcome pictures! Hope you all have a good start on this last week in January!

Studiosol

De senaste dagarna i studio har bjudit på härlig sol! Det är otroligt så mycket energi solen ger! Jag har haft en i hängande förkylning i två veckor som inte är helt bra än, men jag hoppas att den snart är borta! Så länge håller jag mig mest inne och det är ju fint det med!

The last few days in the studio has invited the lovely sunshine! It's amazing how much energy the sun provides! I've had a cold in hanging for two weeks that are not quite well yet, but I hope it is soon gone! As long I stay mostly indoors and that's fine as well!