Festival för ung design // Mitt Gävle

På lördag är det dags för Gävleborg Designfestival! Välkommen att ta del av ung lokal design, integrationsfrämjande design, entreprenöriell design, och design som politisk kraft! Kom kom! Gratis entré kl. 14-21 på Söders Källa i Gävle! Jag kommer att lära ut hårflätning från Flätverket, ha en pop up store med min papperskonst och prata om Svea Ateljé. Igår publicerades den här artikeln i tidningen Mitt Gävle. Bredvid mig på bilden står Linnéa Manzanares, Utvecklingsdirektör på Gävles Unga som arrangerar festivalen, Ikram Yusuf, stylist och Yazan Kawasmi från Gävles Unga.

mitt_gavle_3.jpg
mitt_gavle.jpg

Modellbyggare Kajsa Hedling

Idag har jag besökt modellbyggaren Kajsa Hedling i hennes mysiga studio som ligger i ett hamnmagasin på Alderholmen i Gävle. Kajsa bor granne med mig och älskar precis som jag att skapa hus.

Detta är en del av Kajsas nuvarande arbete som är att bygga upp Uppsala stad. Ett väldigt tidskrävande projekt som blir så himla fint!

Kajsa har arbetat med modellbygge sedan 1987 och har flertalet välkända byggprojekt från Gästrikland och Uppland i sin portfolio. Alla otroligt välgjorda och professionella med beräknade skalor och vinklar.

Sötaste Bowie är med när Kajsa jobbar. Han ville gärna ha saffransbulle när vi fikade med julmust, men fick nöja sig med kex istället.

Jag tycker så mycket om de här engelska husen med de detaljrika fönstren. Kajsas studiofönster mot Gavleån är ju också helt underbara!

Feng Shui

Häromkvällen hittade jag en väldigt intressant bloggserie som Jannice Wistrand gjort på sin blogg Simplicity på Sköna Hem. Serien heter Feng Shui-Skola och handlar om hur en kan tänka när en inreder sitt hem för att det ska kännas harmoniskt och skönt att leva i. Feng Shui är en gammal kinesisk lära och handlar mycket om energier med ursprung från naturen. Superspännande tycker jag, nu när jag snart ska börja inreda min nya lägenhet!

Bild:  Simplicity
Bild:  Simplicity

I have found an interesting blog serie at Simplicity about Feng Shui and how it´s able to applicate in interior design. Unfortunately in Swedish but be sure to check out this old Chinese creed to get more harmony in your home!

Flyori och flykt

Jag har skänkt min poster Flyori Turquoise till Designhjälpen som jag berättade om häromdagen. Den bland många andra fina inredningsprodukter har blivit sålda genom detta fina initiativ. Igår var den totala summan uppe i cirka 22 000 kr och de går till människor på flykt. Tänk att lämna allt. Sitt hem, sina saker, sin by, sin trygghet och att fly från krig. Att tvingas välja osäkerheten som väntar dem istället för säkerheten i att stanna och dö. Jag är glad över att kunna bidra. Inatt när jag inte kunde sova slog jag även till på en originalteckning från Karin Skij som jag tänker kommer passa fint i nya lägenheten. Visar den så småningom!

flyori_flykt_blog.jpg

My poster Flyori Turquoise helps refugees through @designhjalpen. I´m glad that I can help people in big need.

Designhjälpen

Idag hittade jag ett så himla fint, kreativt och meningsfullt initiativ på Instagram av Hanna Wendelbo. Hanna jobbar till vardags som creative director på Sandberg Tapeter och har skapat instagramkontot och designbloppisen Designhjälpen. Genom Designhjälpen kan du köpa fina inredningsprodukter, vissa nya från verksamma designers och hantverkare och andra nostalgiskt gamla. Pengarna går till människor i flyktläger vid den ungerska gränsen. Så bra grej! Kolla in, fynda och hjälp!

Check out the great Instagram feed @designhjalpen where you can buy interior products and help refugees by the frontier in Hungary! Hanna Wendelbo has created the account, she works as creative director at Sandberg Wallpapers.

Programblad och dummies

Jag utlovade tidigare fler bilder på det programblad som jag designade till min pappas 70 års kalas i augusti. Här kommer istället den färdiga filen och jag tänkte ta tillfället i akt att berätta om dummyn. När jag pluggade grafisk design på gymnasiet fick jag lära mig hur viktigt det är att göra en dummy. Det är helt enkelt ett utkast på hur en tryckt produkt ska designas och sammanfogas. Gällande detta programblad med storleken A5, dvs en vikt A4, gick det åt fyra stycken A4-papper. Det jag gjorde innan jag började designa i Indesign var att vika dessa papper och för hand numrera sidorna och skissa upp dess innehåll. Därefter tog jag loss dem från varandra för att se vilka sidor som skulle ligga bredvid varandra i datorn. Den första bilden visar till exempel programbladets baksida och framsida. Verkar detta krångligt kan du självklart kontakta mig nästa gång någon ska firas eller när ditt företag ska hajpas!

The graphic material that I designed to my fathers 70 anniversary.

Flora & Frida

Ikväll hittade jag denna podd, Flora & Frida. Bara namnet känns fint och intressant. Jag började lyssna på avsnitt 3 direkt som handlar om frilansande. Förutom att jag gillar grejen med att lyssna till likasinnade som berättar om sina tips och erfarenheter gillar jag den snygga grafiska profilen av podden med de gråa tonerna och det coola typsnittet.

I found this podcast today, Flora & Frida, unfortunately in Swedish but great talks about working with what you love.

Viktigt Sommarprat

Om de flesta dagar i juli var grå och regniga så väger definitivt augustis dagar upp det! Wow vilka dagar med klarblå himmel och sol sol sol! När min syster och jag skulle åka till pappas kalas i helgen körde vi på full AC för att de fem tårtorna som åkte med skulle klara sig från värmen. Som jag misstänkte kom en förkylning som ett brev på posten. Nu när jag tar det lugnt, äter massa vitlök och dricker citronvatten och lyssnar jag på sommarprat från Sveriges Radios skatt. Detta kan verkligen rekommenderas! Vill dela med mig av Sanna Lundells sommarprat som hittills är favoriten av dem jag lyssnat på i år! Om feminismen viktiga kamp mot patriarkatet, om att inte behaga och anpassa sig och om att inte låta någon annan styra sitt liv.

I have got a cold and chilling to get better. During that I´m listening to interesting talks on the Swedish Radio and enjoying the great weather that August efforts in Sweden. I hope you have sunny days as well!

Fem teckningstips

Idag blev jag klar med illustrationen på Alva, ett beställningsjobb som jag finputsat på de senaste dagarna. Här kommer fem tips som kan vara användbara när du vill teckna en bild med blyerts utifrån ett fotografi.

1. Kolla 90% av tiden på referensfotografiet som du ska teckna av. Om du kollar för mycket på din teckning kommer det inte att bli likt.

2. Vänd arket och fotografiet upp och ner för att förvilla ögonens inlärda förmåga för hur ett ansikte ser ut. Ögonen ser då istället lösa former och skuggor.  

3. Låt bilden vila ibland för att ögonen ska bli fräscha till nästa gång du tecknar, då ser du ofta vad som ska ändras. Ha tålamod och låt tecknandet få ta tid.

4. Använd mjuka blyertspennor från 2B-9B när du ritar och gör det som är mörkast riktigt mörkt och det som är ljusast vitt med hjälp av sudd. Använd ett finger för att gnugga gradering.

5. Checka av hur väl du har lyckats genom att fotografera av teckningen, då ser du oftast vad som inte stämmer och kan ändra det.

Lycka till!

Today I finished this illustration committment. I shared some tips on how to draw in graphite with my Swedish followers, please take a trip to Google Translate if you are curious :)