Sjöarna, guldet, skogen och renarna

Jag är hemkommen från Norrland sedan en tid. Eller egentligen bor ju jag också i Norrland eftersom Gävle kvalar in innanför Norrlands sydligaste gräns. Men det känns som att jag har varit i riktiga Norrland, mitt i bland tystnaden. Det har varit svårt att välja bilder från resan, jag har så många fina naturbilder. Här kommer dock några av mina favoriter.

norrland_6.jpg

De första dagarna bodde vi på denna magiska plats, Sjulnäs, mellan Arjeplog och Sorsele. Varenda morgon jag vaknade upp och tittade ut från den lilla stugan vi bodde i möttes jag av denna glasliknande sjö med de blå bergen i bakgrunden. Huset som syns på bilden är en bastu med tillhörande utedusch. Antagligen världens vackraste duschrum.

norrland_1.jpg

Detta är Sjulnäs fotat från det andra hållet.

norrland_2.jpg

Jag gillar de raka vägarna som går genom tystnaden.

norrland_4.jpg

Det finns otroligt många sjöar, ofta rika på fiskar.

norrland_5.jpg

Det här guldiga skenet uppkom flera gånger under resan, så fint! Inte heller dumt att få skogens guld till frukost i form av hjortronsylt på gröten.

norrland_7_sv.jpg

Jag blev så glad över att få se renar i verkligheten! Den här renhjorden kom ut från skogen längre fram på vägen där vi åkte mot Laisvall by en dag. De var så många! 

norrland_8.jpg

De gick förbi bilen på en ängsmyr och fram till ett vattenhål för att dricka.

norrland_9.jpg

Längst vägen passerade vi många hus av den här karaktären. Ensamma men fina.

norrland_10.jpg

Här har vi kommit fram till Laisvall by, där fjällen börjar ta vid. Jag fick en känsla av att vara i Norge trots att jag aldrig varit där. 

norrland_13.jpg

En kväll åkte vi uppför det branta berget Galtis utanför Arjeplog och oj vilken utsikt åt alla väderstreck! 

norrland_11.jpg

Vi hade picknick på Galtis, en enkel och god sallad med fetaost, körsbärstomater, blandsallad och oliver. Ida hade som alltid snygga skor.

norrland_12.jpg

Det brukar blåsa mer än det gjorde denna kväll på Galtis, inte konstigt med tanke på att det är 800 meter högt. Förutom någon bris var det lugnt och stilla.

norrland_3.jpg

Resten av veckan bodde vi ett fint stenhus på landet utanför Arvidsjaur.

norrland_15.jpg

Dimman var så magisk en kväll utanför huset.

norrland_17.jpg
norrland_14.jpg

Norrland alltså, så fint och lugnt.

Semester i Norrland

Nu har jag semester och den inleds med drygt en vecka uppe i Norrland. Två av mina största inspirationer Jonna Jinton och Clara Lidström bor i Norrland så det känns därför extra kul att se mer av Sveriges norra delar. 

hoga_kusten_blogg.jpg

Här är bilder från vackra vackra Höga Kusten där jag och min dejt Ida gjorde ett stopp på vägen upp till Umeå i onsdags kväll.

hoga_kusten_2_blogg.jpg

Om några dagar går färden vidare upp till trakterna kring Arvidsjaur. Jag har aldrig varit så långt norrut så det ska bli spännande och fint att se!

hoga_kusten_3_blogg.jpg

Hoppas ni har härliga dagar nu i början av juli! Och komihåg: Your wibe attract your tribe :)

Flätning på bibliotek i Uppsala

Kära läsare! Hoppas ni har en riktigt skön sommar! Jag fick semester i onsdags på riktigt. I måndags och tisdags denna vecka samt förra veckan var jag i Uppsala för att lära ut hårflätning till sommarlovslediga barn och ungdomar. Det var flera olika bibliotek i stan som anlitat mig. Här är bilder från den sista Flätwokshopen på biblioteket i Sävja, tagna innan alla flätsugna deltagare kom.

flatworkshop_upppsala_2_blogg.jpg
flatworkshop_uppsala_4_blogg.jpg
flatworkshop_uppsala_3_blogg.jpg
flatworkshop_uppsala_5_blogg.jpg

Den här bilden fotade jag efter workshopen, trött och glad för det stora flätintresset. Som vanligt finns alla mina flätor samlade på Flätverkets Instagram!

Festival för ung design // Mitt Gävle

På lördag är det dags för Gävleborg Designfestival! Välkommen att ta del av ung lokal design, integrationsfrämjande design, entreprenöriell design, och design som politisk kraft! Kom kom! Gratis entré kl. 14-21 på Söders Källa i Gävle! Jag kommer att lära ut hårflätning från Flätverket, ha en pop up store med min papperskonst och prata om Svea Ateljé. Igår publicerades den här artikeln i tidningen Mitt Gävle. Bredvid mig på bilden står Linnéa Manzanares, Utvecklingsdirektör på Gävles Unga som arrangerar festivalen, Ikram Yusuf, stylist och Yazan Kawasmi från Gävles Unga.

mitt_gavle_3.jpg
mitt_gavle.jpg

Gotland i maj

Vilken fantastisk maj vi har haft! Jag hade turen att få åka till Gotland i några dagar på en jobbresa med Arbetsmarknadsenheten vid Gävle Kommun där jag jobbar deltid för Svea Ateljé. Jag hade inte varit på Gotland sedan jag var 10 år då vi åkte på familjesemester och jag satt på golvpuckeln bak i bilen och sjöng "bira, bira, bira, bärs, bärs, bärs.." Jag förvandlades också till en kräfta på Fårö strand en dag då ingen kom ihåg att smörja in mig. OBS! Måste tillägga att jag haft en väldigt trygg uppväxt i övrigt ;)

Skärmavbild 2019-01-30 kl. 20.50.39.png

Det var underbart att komma tillbaka till Gotland och jag passade på att spela in film när vi hade fritid. Med i filmen är mitt senaste pappersklipp Granarna. Hoppas ni också haft en fin maj och att juni har börjat bra!

Att flytta ut studion

Åh vad det är härligt nu i maj! Vilka fina dagar med värmande sol, blå himmel, blomsterdoft och sjungande fåglar. Igår på min företagsdag flyttade jag ut studion i parken alldeles intill där jag bor. Så här såg det ut då.

parken.jpg

Parken heter Boulognerskogen och är ett paradis i Gävle.

parken_2.jpg

Vitsipporna i härlig blom.

parken_3.jpg

Den tredubbla allén är alldeles speciell. Pampig och historisk.

parken_4.jpg

Här i gräset satt jag medan två ekorrar nyfiket närmade sig mig i två träd ovanför. Det blev en riktigt fin och skön naturupplevelse att vara ute några timmar. Hoppas ni också kan njuta av sol och sköna dagar nu så här på försommaren!

Flätor i galleria

Förra helgen var jag i Strängnäs för att lära ut flätteknik i Galleria Präntaren på deras Familjelördag. Med mig hade jag flätdockorna Maj, Juni och Juli som besökare kunde fläta under min handledning. Många var intresserade och stannade för att lära sig. Det blev en rolig dag med fina möten!

strangnas_2.jpg
strangnas_5.jpg
strangnas_4.jpg
strangnas_1.jpg

Nya ateljén på landet

I helgen har vi varit vid mina föräldrars stuga igen där vi håller på att bygga en nytt hus som ska bli ateljé med övernattningsmöjlighet. Ateljén ska kunna användas året runt för den i familjen som vill skapa, skriva, redigera med mera.

nya_studion_2.jpg

Det var så fint väder i helgen och fåglarna kvittrade i träden! Speciellt lördagen var riktigt varm och skön. Så här gyllene var solen i lördagskväll när vi åkte hem från stugan.

nya_studion.jpg

Vi satte foder på ateljén. Pappa sågade och jag skruvade. Det var roligt att bygga så här konkret med fodren som vi grundmålade för två helger sen. Lite som att bygga lego men i stor skala.

nya_studion_3.jpg

På söndagen var det också sol och vi började sätta mindre foder bredvid fönstren. Ska visa er fler bilder så småningom! Hoppas ni också haft det skönt i helgen och att ni får en fin vecka!

 

En arbetsdag hos mina föräldrar

Idag är det måndag och jag jobbar hemifrån hos mina föräldrar. I helgen har vi varit på landet vid mina föräldrars stuga där vi håller på att bygga en ny ateljé som t.ex. jag och min syster Erika kan jobba i. Jättekul projekt som jag kommer att visa mer av här på bloggen!

stromsberg_blog_3.jpg

Idag har jag svarat på mejl, skrivit fakturor och plockat ner delar av min utställning i Strömsbergs Bruk som jag hade under påsken. Verken på scenen har jag tagit ner medan verken i fönstren kommer att hänga kvar ett tag till. Jag tog också hem gästboken som besökare kunde skriva i under utställningen och jisses så många fina kommentarer jag fått där! TACK alla ni fina som tog er tid att komma till utställningen och för alla vackra, glädjande ord!!!

stromsberg_blog_1.jpg

Jag vill också tacka bästa Sara på Strömbergs Café som frågade om jag ville ställa ut i den här vackra Fest- och konferenslokalen som hon nu driver i det vackra vita bruket i Norduppland.

stromsberg_blog_2.jpg

Nu ska vi snart äta middag och sen ska Elsa och jag ta tåget hem till Gävle igen. Hoppas er vecka har startat bra! Kram!

Konst i påsk Strömsberg

Nu börjar den närma sig på riktigt! Min utställning i Strömsbergs bruk som är öppen Långfredagen till och med Annandag påsk kl. 11-16. Det vore så trevligt om du kom till Fest- och konferenslokalen i påsk som Strömsbergs Café just nu håller på att renovera för framtida bröllop, fester och sammankomster. Det är där i den historiskt vackra lokalen som jag har fått den fina möjligheten att visa min papperskonst. Varmt välkommen!

IMG_1039.jpg

Fläta hår i Bollnäs

På lördag 10 mars kommer jag till Bollnäs bibliotek och håller två workshops i hårflätning! Jag kommer att lära ut olika flättekniker och deltagarna flätar varandra. Har du kort hår går det utmärkt att vara med och fläta också. Kl.10-11.30 är det workshop för yngre barn och föräldrar. Kl.12-13.30 är det workshop för barn och ungdomar över 10 år. Det kostar inget att vara med och anmälan görs till katharina.hakansson@bollnas.se Hoppas vi ses i vackra Hälsingland!

IMG_0455.jpg

Husdrömmar

Den här veckan har jag haft mycket tankar på hus, tro det eller ej, men mer än vanligt faktiskt. Jag drömmer ju om att flytta till hus och bo på landet. Att få renovera, inreda och leva närmare naturen. Denna vecka har jag varit på två husvisningar, en i Hälsingland och en i Uppland. Jag har värderat min lägenhet, pratat med banken och fått en alternativ idé till att köpa hus. Ja det har snurrat på ordentligt i huvudet. Det är en väldigt härlig och spännande tid nu med mycket möjligheter! Tack för det! 

hus.jpg

Här kommer en bild från en av mina favoritgator i Gävle som jag cyklar förbi på väg till jobbet. Jag tycker så mycket om den blågrå nyansen på det närmaste huset. Hoppas du har haft en fin helg! 

Utställning i påsk

Jag arbetar just nu med en utställning som visas under påsken i vackra Strömsbergs bruk i Norduppland, inte långt ifrån byn där jag växte upp. Strömberg är ett av Vallonbruken som finns bl.a. runt om i Uppland. Jag tycker att det är så inspirerande med historiska hus och miljöer!

utstallning_3.jpg

I ett kommande inlägg ska jag visa den vackra byggnaden som jag ska ställa ut i, Fest- och konferenslokalen som drivs av Sara Donnerstål på Strömsbergs Café. Förutom att fika och se på min papperskonst kommer det finnas andra utställare runt i Strömberg under helgen.

utstallning_2.jpg

Det händer inte så ofta att jag skissar på verk innan jag sätter igång, men denna gång gjorde jag det. Jag känner att detta verk kommer att bli ett av det absolut bästa jag har gjort någon gång! Så härlig känsla!

utstallning_5.jpg

Dessa bilder är från igår då det var en magiskt vacker vinterdag i Gävle. Förhoppningsvis är vårkänslorna i full gång i påsk när utställningen äger rum. Se till att boka in 30 mars-2 april om du är i Uppland under påsken! Utställningen kommer att vara öppen kl. 11-17.

utstallning.jpg

Jag tycker mycket om när former passar ihop som pussel som i detta nya verk. Jag funderar på att visa verk som jag gjort tidigare tillsammans med nya verk på utställningen. Det kan bli en fin samling.

utstallning_4.jpg

Här är några av de verktyg jag använder mest. Stållinjalen, bigverktyget och brytbladskniven (som är orange och gör sig dåligt på bild ;) är mina absoluta favoriter! Grattis alla samer på Nationaldagen idag! Hoppas ni alla har haft en fin dag!

Egen granola och brunch

Imorse drog vi oss lite i sängen Elsa och jag. Det är skönt att inte behöva gå upp lika tidigt som på vardagarna när det är helg tycker jag, även om jag oftast vaknar tidigt.

lordagsbrunch_2.jpg

Jag har flera gånger tänkt att jag vill göra egen müsli eller granola. När vi kom upp ur sängen gjorde jag slag i saken! 

lordagsbrunch_4.jpg

Jag provade två varianter. En ugnsrostad müsli och så den på bilden, som hade mer vätska på sig och som blev mer crunchy granola.

lordagsbrunch.jpg

Det var väldigt enkelt. Bara att ha på de gryner, frön, nötter, torkad frukt och smaksättning en vill på en plåt och sedan ha på ca 2-3 dl vätskeblandning innan gräddning. Min blandning bestod av olivolja, sirap, hallonsaft och juice från blodapelsin. Till den färdiga granolan hade jag havregurt, min nya favorit som är ett bra veganskt alternativ och som är snäll mot magen.

lordagsbrunch_3.jpg

Blodapelsinen hade en central roll i dagens brunch då den även fanns i smoothien tillsammans med banan, kiwi, havremjölk och kakao. Det känns så bra att ta hand om mig på det här sättet, att äta god, näringsrik och ren mat från grunden! Önskar er en fortsatt mysig helg!

Ny i familjen

Ni som följer mig på Instagram har kanske sett det senaste tillskottet i pappersfamiljen. Vi kan kalla hen löken som arbetsnamn. Löken är inte färdig men ett av skalen ser ut såhär.

ny_i_familjen.jpg

Idag har det snöat jättemycket här i Gävle! Jag älskar ju snö, tycker att allting blir så vackert med snö på. Det känns lite konstigt att tipsa om något som kommer att hända i påsk på årets snöigaste dag men här kommer i alla fall en sneak peak, så kommer jag att berätta mer sen!

ny_i_familjen_3.jpg

Under påsken 30 mars-2 april kommer jag att ställa ut i den vackra fest- och konferenslokalen som finns i Strömsbergs bruk i Norduppland! Utställningen är ett samarbete med mysiga Strömsbergs Café som drivs av Sara Donnerstål.

ny_i_familjen_2.jpg

Nu ska jag sova för att vakna upp tidigt imorgon så att jag hinner gå till jobbet. Cykelns framhjul fastnade idag för att det kom så mycket snö mellan hjulet och skärmen. Så imorgon blir det en skön promenad till jobbet och sen helg!

Omgivningen utanför min ateljé

När jag var yngre drömde jag om att ha en egen ateljé. En plats för skapande där jag fick vara fri. Idag lever jag min dröm. Ateljén är förvisso inte helt min egen då jag delar den med min fina konstnärskollega Margareta. Margareta studerar just nu på Konstskolan här i Gävle varpå jag allt som oftast är ensam i ateljén.

omgivning_atelje_7.jpg

Idag var det strålande fint väder så på lunchen gick jag ut och njöt och fotade i solen. Jag tänkte ta med er och visa er omgivningarna utanför ateljén. Jag har turen att ha min ateljé i detta historiskt vackra hus, Vävaren i Strömsbro. Här har det varit vävfabrik tidigare, huset uppfördes på 1800-talet.

omgivning_atelje_5.jpg

Testeboån porlar runt Vävaren. Det är ofta så vackert vid den här platsen och ett fascinerande flöde.

omgivning_atelje_6.jpg

Detta är en av mina favoritvyer. Här står jag på bron som syns i den föregående bilden.

omgivning_atelje_8.jpg

Här har jag vänt mig om på bron. Skulle vilja infoga en smiley med hjärtan i ögonen.

omgivning_atelje_4.jpg

Snön som fallit den senaste tiden i kombination med kylan gör allting så vackert. Jag älskar vintern i snöskrud! Det är verkligen mina typer av nyanser nu, de kalla och ljusa.

omgivning_atelje_2.jpg

Jag tycker mycket om de stora spröjsade fönstren som ger ett härligt ljusinsläpp. Fönstret högst upp i burspråket närmast i bild är mitt och Margaretas.

omgivning_atelje_9.jpg

Så lycklig och påfylld efter den härliga promenaden! Hoppas ni också har haft en fin dag!

Att paketera saker

Jag gillar verkligen att paketera saker. Att tänka på helhet, att de olika delarna som t.ex färg, form och fotografi ska upplevas professionellt ihop. Att det ska vara genomtänkt och visuellt njutbart. Gärna med en funktion som överraskar och är klurigt uttänkt. 

flatbroschyr_5.jpg

Ett exempel på när jag tänkt till lite extra var inför Flätworkshopen jag hade förra veckan i Söderfors när vi var ett mysigt gäng som flätade ihop.

flatbroschyr_1.jpg

Jag tycker om när det är enkelt och grafiskt. Att minimera informationen men ändå kommunicera det viktigaste.

flatbroschyr_3.jpg

Dessa paket kommer jag också kunna använda på sportlovet då jag åker upp till Bollnäs för att hålla Flätworkshop på biblioteket där. Det ska bli kul att komma till en plats där jag inte varit tidigare!

Hårflätning i Söderfors

På onsdag 24/1 kl. 17-19 håller jag min andra fristående Flätworkshop på Söderfors bibliotek! Det är gratis att delta, i samarbete med NBV och Tierps Kommun. Vi kommer att repetera en del flättekniker från förra workshopen och lära oss nya flättekniker. Oavsett om du gick på min förra workshop i Söderfors eller inte är du varmt välkommen! Anmäl din plats på: 0293-21 82 60 (Finns intresse bland deltagarna kan workshopen utvecklas till en studiecirkel där deltagarna träffas själva ett antal gånger och flätar tillsammans!)

IMG_4678.jpg

December

Jag är ett decemberbarn. Inte bara för att jag är född i december och älskar julen. Utan också för att jag tycker att det är så vackert och mysigt med snö. Jag inspireras mycket av decembers ljusa färgskalor. Denna tid på året knyter jag ihop säcken. Jobbar ikapp bokföring, reflekterar över året som har varit och tänker på vad jag vill förverkliga nästa år. Hoppas ni också har en fin adventstid!

december.jpg

Tyskland

Den här veckan är jag i Tyskland för att ta del av hur arbetet med integration fungerar här. Jag har fått förmånen att åka i och med min anställning som designer för Svea Ateljé på Gävle Kommun där vi integrerar människor i arbetslivet och samhället genom att kombinera SFI-undervisning med ateljéarbete. Jag känner mig fylld av nya intryck och perspektiv på ett både informellt och känslomässigt plan.

Skärmavbild 2017-11-17 kl. 16.50.40.png