Månadens Designer Lina Johansson

WOOP WOOP! Jag är glad att presentera en ny serie här på bloggen! Serien heter Månadens Designer och kommer varje månad under hela 2015 att bjuda på en intervju med en designer som väcker inspiration och nyfikenhet hos mig! Månadens Designer i januari är superduktiga Lina Johansson som designar inredningsprodukter bland annat i form av mattor, kuddar och posters!

1. Varför arbetar du med design?

Kreativiteten som krävs för att arbeta med formgivning är inget man styr över själv - finns den där så finns den där, och då behöver den få komma till uttryck. Så upplever jag det i alla fall. Jag har alltid tyckt om skapandet, att få en idé och se till att den blir förverkligad. Det är en häftig känsla att gå från en idéskiss på ett papper till en färdig produkt på en butikshylla.

Som egenföretagare kan jag själv styra över min formgivning - färg och form, produkt och material, leverantör och produktion. Jag har alltid varit självständig och velat göra saker på mitt eget vis, så det passar mig bra.

2. Vad ger dig inspiration och motivation?

Inspirationen kommer från många olika håll. När den sinar brukar jag bläddra i böcker med grafisk formgivning, och då främst affischer genom tiderna - allt från teateraffischer till politisk propaganda. Eller så tar jag kameran och går ut och letar efter inspiration. Det brukar vara lätt att hitta former, färger, mönster och ytor att inspireras av både i naturen och i stadsbilden, bara man tar det lite lugnt och tittar sig noga omkring. Och så är jag förtjust i mindre svenska designföretag från 60- och 70-talet, som Mah-Jong och 10-gruppen - dels i den modiga, färgstarka estetiken, men kanske främst i idéerna och idealen som eldsjälarna bakom dessa företag stod för.

3. Vad har du på gång just nu?

Just nu har jag fullt upp med förberedelserna inför inredningsmässan Formex som öppnar 14 januari. Jag har kämpat på med att försöka få klart några produktnyheter att presentera på mässan, men hösten var så hektisk att jag inte riktigt har hunnit med allt jag planerat. Men senare i vår kommer jag få in nyheter i mitt sortiment, bland annat tyger som metervara i några olika mönster och barnfiltar.

This is a new blog series that will publish one interview every month during 2015 with a designer that inspires me! Designer of the Month in January is talented Lina Johansson who is designing rugs, cushions and posters among other things.