Månadens Designer Lisa Marie Andersson

Jag har länge inspirerats av Lisa Marie Anderssons vackra bilder och hjärtliga texter på Instagram. Lisa Marie driver företaget Up The Wooden Hills i Göteborg som tillverkar pappersprodukter, håller workshops i origami och stylar inredningsbilder. Up The Wooden Hills utstrålar för mig kvalitet, genuinitet och ren inspiration. Vill du se mer av Lisa Marie, hennes hem och arbetsplats, kolla in denna video som Elle Decoration har gjort. Grattis Lisa Marie, du är så värd utmärkelsen Månadens Designer!

Hur ser oftast en arbetsdag ut för dig?

Jag går upp tidigt på morgonen, brygger mitt morgonkaffe och äter frukost i lugn och ro samtidigt som jag lyssnar på P1. Efter det ägnar jag ett par timmar åt att svara på mail och resten av dagen försöker jag avsätta åt eventuella möten, ärenden och kreativt arbete. Vissa dagar går jag iväg en stund för att antingen simma, göra yoga eller ett styrketräningspass - det hjälper mig att hålla ett jämt fokus under arbetsveckan. Oftast får jag in lite av varje under mina vanliga arbetsdagar, sen har jag vissa perioder där jag ägnar mig nästan enbart åt kreativt arbete när jag arbetar med ett uppdrag exempelvis. 

Du har länge fotat fina inredningsbilder på instagram och har på senare tid börjat göra stylinguppdrag. Berätta hur du tänker när du arbetar med styling!

Jag tycker styling är som mest kreativt i form av stilleben. Jag har länge reflekterat över hur jag gör men det är som att jag bara får upp olika typer av bilder i huvudet i ett ständigt flöde, av saker jag sett i min omgivning, och sedan är det som att jag skapar något av det och kombinerar dessa olika tankebilder. Oftast tänker jag att den där saken skulle vara fin tillsammans med den, eller dessa färgerna passar bra ihop och så är det igång. För att hitta inspiration brukar jag ofta promenera runt i stan, titta på vackra bilder på Instagram och pinterest, samtala med vänner, lyssna på musik och läsa böcker. 

Jag tänker att du träffar mycket människor via dina workshops och kanske via Instagram.  Vad betyder nätverkande för dig i ditt arbete och vilka tips har du till andra som vill bygga ut sitt nätverk? 

Det stämmer precis! Nätverkandet betyder oerhört mycket för min del, för det är kunder och samarbeten med andra företag och personer som gör det möjligt för mig att driva min egen verksamhet. I arbetsammanhang är det också viktigt för min egen del att kunna ha kontakt med och träffa andra människor på riktigt för att visa att jag finns och skapa en personligare relation till varumärket. Jag rekommenderar att ta kontakt med personer som inspirerar eller kan bidra med kunskap till en och anordna en fika eller träff, på tu man hand eller med en grupp personer. Jag lär mig så mycket av andra människor och det är väldigt intressant och att få inblick i deras sammanhang och arbete. Personligen föredrar jag att ses på tu man hand, eller i grupp om tre, snarare än i större grupp, för samtalen blir mer fördjupade då. Inom den kreativa sfären som jag befinner mig i så arbetar många ofta på egen hand och befinner sig i liknande arbetssituationer som man kan relatera till och genom att etablera kontakt, samtala, stötta varandra och hålla ihop så kan man lyfta sina verksamheter tillsammans. Man utvecklas mycket både personligen och kreativt arbetsmässigt av att samtala och samarbeta med andra människor.

Jag har varit i många olika typer av nätverkssammanhang men de som är mest kvalitativa är sådana som är inriktade på något som är relevant för ens egen verksamhet. Jag tror det är viktigt att rikta nätverkandet så att det blir kvalitativt, snarare än kvantitativt. Man kan nätverka i olika sammanhang med nästintill alla men man måste också känna att det faktiskt är givande. Instagram har varit en oerhörd hjälp för min egen del för att komma in kontakt med andra som har liknande intressen och som också arbetar kreativt, så där rekommenderar jag verkligen att ha ett konto (om man inte redan har det). Det är bra att ha tålamod i nätverkandet också - oftast skördar man sina frukter av nätverkandet långt efter att det har ägt rum, och ibland äger det rum på helt oväntade sätt. Jag ser inte mingelpartyn som den traditionella plattformen för sådant utan jag tänker mig att mycket kontakt mellan människor, som också blir djupare, etableras just via sociala medier, mail och specifika sammankomster eller träffar. 

Jag tänker att det är bra att inte dra sig för att själv ta kontakt med någon man skulle vilja ha kontakt med och inte hålla tillbaka när det gäller att själv svara på frågor och dela med sig av kunskap och erfarenhet till andra. Och man ska aldrig tveka att be om hjälp från människor som jobbar i andra branscher som kanske kan bidra med kunskap som man inte själv har. Ibland uppstår det tillfällen när man behöver råd kring avtal, ekonomi, strategier osv - för det är helt orimligt att man ska kunna allting själv. De flesta blir väldigt smickrade och glada av att man frågar dem om råd och genom att göra det har man också kommit över ett eventuellt hinder och etablerat kontakt. 

The Designer of the Month is Lisa Marie Andersson, a Gothenburg based paper designer that runs the brand Up the Wooden Hills. Be sure to check out this inspiring woman! Her Instagram is highly recommended!