Månadens Designer Anton Sjöström

Denna månad har jag utsett en person som är mycket passionerad i sitt skapande, som går sin egen väg och som skapar design med igenkännbar identitet. Jag pratar om min studiekamrat från Linköpings Universitet Anton Sjöström som idag bor i Stockholm och tillverkar grymma tredimensionella produkter, främst i trä. Jag säger bara, kolla in denna kille! Så gedigna och coola grejer kommer ur hans hjärta och händer! 

Berätta om vad du gör och hur du arbetar!

Jag formger och tillverkar möbler, inredning och bruksföremål. Huvudsak i trä men arbetar även med metall, betong, och textila material. Jag gör ofta specialgjorda möbler på beställning, då träffas jag och kunden och tittar på önskemål, inspiration, materialval och design för att sedan ta fram några olika skisser beroende på hur omfattande projektet är. Ibland prickar man rätt direkt och ibland bollar man lite längre med detaljerna. Sen gör jag en ritning innan jag går in i verkstaden och rikthyvlar den första plankan. Det finns många som designar och många som bygger, jag tänker mig att det är grymt att göra båda, det ger en stor frihet att man har god kännedom om tekniker och material när man designar.

Vad driver dig i ditt arbete?

Passion och kärlek till materialet och hantverket skulle jag nog säga. Tidigare har jag bland annat ägnat mig åt skapande former som musik och bild men att ha en idé i huvudet som man sedan förverkligar till ett färdigt fysiskt objekt med sina egna händer ger en stor tillfredsställelse. Jag drivs också av tanken att erbjuda kvalitativa och hållbara möbler som kan åldras med värdighet och inte slängs så fort man målat om eller när det blir en ny årstid.

Om någon skulle kontakta dig imorgon om ett uppdrag, vilken typ av uppdragsgivare och vilken typ av uppdrag skulle du allra helst se att det var?

Det skulle gärna få låta ungefär såhär: “Hej, det är regeringen. Vi skulle också vilja göra världen till en finare och bättre plats och skulle behöva din hjälp. Låt oss börja i Sverige, med att ge jobb åt de mindre verkstäderna, snickerierna och fabrikerna runt om i landet som har stor erfarenhet och kunskap men blivit utkonkurrerade av de massproducerande industrierna. Och du ska rita möblerna!” Kanske är det dumt att vänta på det samtalet och istället försöka påverka folks konsumtionsvanor och öka deras kunskaper om hållbarhet så kommer det ge sig med tiden. Annars vore det utmanande med att göra möbler och inredningslösningar i större omfattning som åt restauranger samt offentliga utrymmen.

The Designer of the Month is Anton Sjöström who creates interior design products mainly in wood. Check out this awesome guy!