Månadens Designer Future Days

Månadens Designer i juni är spännande Future Days! Jag gillar de snyggt färgstarka och skarpa pappersprodukterna som denna designstudio från Malmö designar och tillverkar. Min nyfikenhet har också väckts kring influenserna bakom designen och kring det sätt som produkterna exponeras i bilder. Här kommer svaren, håll till godo och grattis till Kim som driver Future Days!

Berätta om Future Days och varför studion startades!

-Jag har varit inne på postmodernismen sedan tidigt 90-tal och i Malmö finns det många fina byggnader i denna stil. Future Days kom till genom att jag på instagram publicerade bilder på dessa byggnader med taggen #modernaposten. Jag kände ett stark kreativt driv att skapa något ur detta och började gestalta dessa postmoderna intryck i form av pappersskulpturer. Eftersom jag vid den tiden arbetade som förpackningsdesigner på Tetra Pak låg papper väldigt nära och jag kunde rita upp dessa redan i datorn och sedan skära ut dom relativt snabbt.

Vilka influenser ligger bakom designen och namnen på produkterna?

-1987, mitt i postmodernismens storhetstid och då Swatch och MTV var de som formade populärkulturens uttryck, upptäckte jag skateboardvärlden och blev helt knockad av formspråket i deras grafiska designvärld. Både det dekonstruerade, livsbejakande och attitydstarka uttrycket och skateboarden har följt med mig sedan dess. Vivienne Westwood och Malcolm McLarens tidiga kollektioner, som också arbetade postmodernt med att återanvända grafiska utryck, dekonstruera dom och sätta ihop dom med övertydliga färg och formrelationer, är en återkommande stark referens i mitt eget skapande. 

När jag sitter och arbetar, både vid datorn och med att skära ut och vika nya produkter, lyssnar jag väldigt mycket på musik. Jag jobbar bäst till New Wave-musik från tidigt 80-tal har jag märkt, och musiken hjälper till att skapa en stämning och attityd som jag känner mig stark och bra i. Namnen jag ger skulpturer och produkter kommer ofta direkt medan jag lyssnar och jobbar samtidigt, stannar upp, märker att "shiet, den här låten passar ju riktigt bra med formen på det jag har i händerna" och då måste jag ju använda det! 

Det var nästan kusligt när jag vid en tid snöat in helt på en ömsint och sofistikerat vacker låt som heter Sapphire med John Martyn och jobbade samtidigt med ett diamantformat sängbord. 

Hur arbetar du med att sprida designen och skaffa nya återförsäljare?

-Jag stylar, ljussätter och fotar produkterna hemma med mina egna favoritsaker och tavlor, sammanställer bilderna med lite grafik och text till en sorts pressrelease som jag mailar ut till tidningar, butiker och bloggar. Jag instagrammar rätt flitigt med, blandar mitt vanliga babbel med produktbilder och annat som händer mig och Future Days. Det är trevligt tycker jag. Och det har funkat rätt ok hittills får jag säga. Jag har en agent som hjälper mig med den danska och norska marknaden. De representerar andra designers med, bland annat Snowpuppe, och har ett bra nätverk med butiker redan. Så de är en bra hjälp.

The Designer of the Month is Future Days! A design studio from Sweden who design and produce very cool and colourful products in paper! Be sure to check them out!