Månadens Designer Emma von Brömssen

Sedan en tid följer jag Emma von Brömssen på Instagram. Mönsterdesignern från Göteborg som i sina bilder och produkter förmedlar en känsla av hav med blå toner och organiska former. Emmas produkter ger uttryck för gedigen kvalitet och proffessionalitet. Hon målar ofta sina mönster, vilket jag tycker är fint. Att handen är med och skapar i en tid då mycket görs digitalt. Emma von Brömssen är väl värd titeln Månadens Designer i augusti!

Du har ju arbetat med flera kända varumärken som House of Rym, Eco-Boråstapeter och Svenskt Tenn. Berätta om hur ett samarbete kan slå rot och hur processens gång kan se ut!

-I nästan alla fall har jag blivit kontaktad av kunden. Ibland kan kunden vara intresserad av att producera ett specifikt mönster som jag har ritat. Men i de flesta fall vill kunden att jag ritar ett eller flera mönster för en specifik produkt. Ibland får jag en brief om vilken målgrupp och ungefär vilken stil. Om jag får fria händer brukar jag själv göra en moodboard som visar känsla/färg/stil/målgrupp för att ringa in lite och bolla med kunden i ett tidigt skede. Även ringa in vilken typ av mönster de är ute efter. Om det är ett ytmönster eller ett mera berättande mönster.

Sen börjar jag skissa och bygga upp ett mönsterskelett. Jag skissar upp på ett stort pappersark och fyller sedan i med bläck eller vattenfärg. Jag tänker på rapporteringen från början. Det färdiga arket är sedan en rapport ur mönstret.

Hur ser du på förhållandet mellan ditt eget varumärke och ditt kreativa skapande, finns det begränsningar i lusten och skapandet för att det ska gå hand i hand med ditt varumärke?

-Jag försöker ha samarbeten som resulterar i design som jag kan stå för. Ibland blir det inte alltid så, men det kan vara svårt att förutse innan i vissa fall. Det jag promotar på insta och det jag säljer i min egen webshop är sådant som jag kan stå för. Jag försöker att bara tacka ja till uppdrag som känns roliga och kreativa.

Vad ser du fram emot i höst gällande ditt arbete?

-Jag kommer att lansera en tapetkollektion i samarbete med ett svenskt tapetvarumärke. Fler nya produkter i samarbete med House of Rym och även en del nyheter i min egen webshop. 

The designer of the month is talented Emma von Brömssen!