Månadens Designer Saga Mariah Sandberg

September är månaden då Saga Mariah Sandberg fyller år. Det visste jag inte när jag utsåg henne till Månadens Designer. Saga Mariah är en otroligt duktig tecknare som med hög produktivitet levererar förstklassig design och konst från sin inspirerande studio. Kolla in hennes designsida och konstsida för fler fina arbeten. Och grattis i dubbel bemärkelse Saga Mariah!

Du arbetar ju med olika verktyg, både för hand och digitalt, och med olika projekt och uppdrag. Berätta om hur du brukar lägga upp arbetet i studion och vad det är du gillar med ditt arbetssätt! 

-Jag har på gott och ont alltid haft svårt med begränsningar, eller att se begränsningar. Detta blandat med en stor entusiasm för det taktila, det man kan röra vid och hålla i, tror jag har resulterat i att jag varit nyfiken på och tagit mig an många medium. Varje medium bidrar med sin känsla till det färdiga verket, som i sin tur påverkar hur betraktaren läser verket. 

Beroende på vad det är som ska illustreras, och vilka färger som kan hjälpa till att sätta tonen för det verket, beslutar jag mig för ett medium. Ibland vet min kund vad de vill ha redan från början.

Som konstnär är själva processen det jag lägger mest tid på och som i slutändan blir min största upplevelse av mina egna verk. Så att arbeta med färger, pennor, papper, skissböcker och material som jag verkligen tycker om är viktigt för mig, och gör både process och resultat bättre. 

Jag gör av med stora mängder skissböcker, blyertspennor och papper till exempel, och ser till att de alltid finns till hands!

Mina favoriter är:

Skissbok

Mekanisk skisspenna 

Skisspenna 

Papper för kol, blyerts och färgpenna (Daler Rowney Heavy Weight)

Färgpennor 

Vattenfast bläckpenna

 

Illustrationer för Ica Kaffe

Illustrationer för Ica Kaffe

Vilka är skillnaderna mellan konst och design för dig och hur speglar det av sig när du arbetar?

-Den konst jag skapar har ett syfte som defineras av mig och utgår ifrån mig, medan design skapas för min kund, deras varumärke och deras slutkund. Design ska förpacka ett varumärke, spegla deras löften och attrahera deras målgrupp. Design är som en visuell länk och ett visuellt språk mellan varumärke och människa. Min konst speglar min inre värld och mina tolkningar av saker som berör mig. 

Tillvägagångssättet när jag skapar design och konst är helt olika, vid ett designjobb kopplar jag bort min egna värld och koncentrerar mig på att kanalisera och manifestera min kunds behov. När jag målar gör jag det motsatta, jag går in i min egen värld helt och stänger ute allt annat.   

Design är oftast en social process som behöver andras reflektioner samt ibland även diskussioner om problemlösning och tillvägagångssätt, mitt konstnärliga skapande är däremot introvert och där har jag ett stort behov att vara ifred och jobba ostört. 

Även fysiskt är det viktigare att vara frisk och välmående när jag målar, då jag arbetar med original och måste undvika att vara trött och darrig med grumlig blick.

Design, upplever jag, kan man ofta utföra trött och risig, så länge man kommit förbi idéfasen och vet vad det är man ska utföra! 

From  Noctu Florere , a collaboration with the photographer  Daniel Stigefelt

From Noctu Florere, a collaboration with the photographer Daniel Stigefelt

Du representeras ju av Söderberg Agentur. Vilka tips kan du ge till andra som vill göra ett bra intryck i agenturvärlden?

-En Agentur är ett intimt samarbete mellan kreatör och agent där ni tillsammans delar kund men har olika arbetsroller. Du som kreatör gör det kreativa handarbetet och agenten sköter förhandlingar, juridik, administration och i viss mån projektledning. 

För en Agentur är det lika viktigt som det är för dig att du drar in jobb, så de behöver veta att du är attraktiv på arbetsmarknaden. Du behöver titta på dina egna verk objektivt och hitta dina styrkor och tänkbara arbetsområden. Är du bra på förpackningsdesign? Advertising? Böcker och kataloger? Visa upp för agenturen vad du vill satsa på och inom vilka områden du kan tänka dig att pitcha. 

En Agentur och kreatör delar nämligen även på införsäljningsjobbet, så du bör visa dig villig att göra din del av jobbet. Saknar din portfolio något? Berätta att du är beredd på att fylla på med mockups eller specjobb. Tillsammans kan ni hitta en inrikting som passar dina styrkor och som också kan attrahera kunder.

Det är viktigt att se det som att du och Agenturen arbetar tillsammans, och att du visar delaktighet i planerandet av din karriär. Agenturer jobbar mot kommersiellt gångbara manér och idéer, så var beredd att se kritiskt på dina kreationer och välja ut de som passar marknaden. 

Mönstret Bird Girl.

Mönstret Bird Girl.

Saga Mariah Sandberg is the Designer of the Month. Check out this talented and hard working woman´s design site and art site!