Sjöarna, guldet, skogen och renarna

Jag är hemkommen från Norrland sedan en tid. Eller egentligen bor ju jag också i Norrland eftersom Gävle kvalar in innanför Norrlands sydligaste gräns. Men det känns som att jag har varit i riktiga Norrland, mitt i bland tystnaden. Det har varit svårt att välja bilder från resan, jag har så många fina naturbilder. Här kommer dock några av mina favoriter.

norrland_6.jpg

De första dagarna bodde vi på denna magiska plats, Sjulnäs, mellan Arjeplog och Sorsele. Varenda morgon jag vaknade upp och tittade ut från den lilla stugan vi bodde i möttes jag av denna glasliknande sjö med de blå bergen i bakgrunden. Huset som syns på bilden är en bastu med tillhörande utedusch. Antagligen världens vackraste duschrum.

norrland_1.jpg

Detta är Sjulnäs fotat från det andra hållet.

norrland_2.jpg

Jag gillar de raka vägarna som går genom tystnaden.

norrland_4.jpg

Det finns otroligt många sjöar, ofta rika på fiskar.

norrland_5.jpg

Det här guldiga skenet uppkom flera gånger under resan, så fint! Inte heller dumt att få skogens guld till frukost i form av hjortronsylt på gröten.

norrland_7_sv.jpg

Jag blev så glad över att få se renar i verkligheten! Den här renhjorden kom ut från skogen längre fram på vägen där vi åkte mot Laisvall by en dag. De var så många! 

norrland_8.jpg

De gick förbi bilen på en ängsmyr och fram till ett vattenhål för att dricka.

norrland_9.jpg

Längst vägen passerade vi många hus av den här karaktären. Ensamma men fina.

norrland_10.jpg

Här har vi kommit fram till Laisvall by, där fjällen börjar ta vid. Jag fick en känsla av att vara i Norge trots att jag aldrig varit där. 

norrland_13.jpg

En kväll åkte vi uppför det branta berget Galtis utanför Arjeplog och oj vilken utsikt åt alla väderstreck! 

norrland_11.jpg

Vi hade picknick på Galtis, en enkel och god sallad med fetaost, körsbärstomater, blandsallad och oliver. Ida hade som alltid snygga skor.

norrland_12.jpg

Det brukar blåsa mer än det gjorde denna kväll på Galtis, inte konstigt med tanke på att det är 800 meter högt. Förutom någon bris var det lugnt och stilla.

norrland_3.jpg

Resten av veckan bodde vi ett fint stenhus på landet utanför Arvidsjaur.

norrland_15.jpg

Dimman var så magisk en kväll utanför huset.

norrland_17.jpg
norrland_14.jpg

Norrland alltså, så fint och lugnt.