Arkitektur och balans

Goddag kära läsare! Hemma i Ockelbo skiner solen idag, en plåtslagare hamrar på taket och jag äter en kureringslunch fylld med ingefära, vitlök, gurkmeja och andra hälsosamma ingredienser. Bredvid mig på skrivbordet finns också en sån där gammaldags fin vattenflaska (som finns att köpa på IKEA) med ett ringlat citronskal i. Efter att jag har skrivit det här inlägget ska jag gå en promenad och njuta av solen med kameran. I en vecka har både jag och Ida varit sjuka i en envis förkylning som fortfarande gör sig påmind i mina bihålor. Vi har mestadels legat i sängen, kollat på SVTPlay och TV4Play, druckit ingefärashots och varmt vatten med honung. Jag tänkte att det här inlägget skulle ta avstamp i mina reflektioner från min sjukvecka och att jag samtidigt ska visa er bilder från Umeåresan som jag och Ida gjorde för någon helg sedan. (Blir helt rådvill på dagarna efter flera dagar hemma) Okej, nu kör vi!

arkitekur_balans_1.jpg

Umeå är ju en väldigt häftigt stad när det kommer till arkitektur! En måndag, det måste vara för två veckor sedan, gick jag själv längst älven i solen med kameran och fångade en hel del intressanta byggnader. Tänk det här huset. Det för mig in på ordet balans. Men först en bild på Stora Hotellet i Umeå där vi bodde under långhelgen som vi var där, då vi var på dop och hälsade på Idas vänner.

arkitektur_balans_2.jpg

Hotellet är ritat ungefär i samma tidsperiod som vårat hus, i slutet på 1800-talet. Okej, åter till balans. Ett ganska väl använt ord just nu. Kanske ett modeord rentav? Balans mellan aktivitet och återhämtning till exempel. De senaste månaderna har varit fulla med aktivitet för mig. Hjärnan har gått på högvarv kring visningar, flytt, städning, hantverkare m.m. För inte så länge sedan tänkte jag att det hade varit skönt att bara få vara hemma ett tag. Inte stressa iväg på morgonen, inte behöva ringa några samtal om renovering, bara vara. Så blev jag sjuk och jag är så tacksam för det. Att få en paus. Att vara hemma. Njuta av huset. Landa. Tack kroppen för att du signalerade vila.

arkitektur_balans_4.jpg

Så tänker jag såhär också. Om du får äta din favoriträtt varje dag, säg pannkakor, så skulle det nog inte vara lika gott och entusiasmerande som att äta det då och då. Alltså att vara hemma varje dag i sängen gav mig, åtminstone de senaste dagarna, en känsla av att det inte var lika speciellt hemma som att komma hem en fredag efter jobbet eller som de måndagar som jag tycker är så härliga när jag arbetar hemifrån. Variation är ändå så berikande för mig. Utan regnet ingen sol. Utan mörkret inget ljus.

arkitektur_balans_6.jpg

Här har vi ett hus som heter Sliperiet som ligger bredvid Designhögskolan i Umeå. Det här området gillar jag så mycket bredvid älven. Det är en speciell känsla där. Förutom Designhögskolan ligger även Konsthögskolan och Arkitekturhögskolan i området. Jag älskar balans i arkitektur. Centrerat och propertionellt går mitt öga igång på, ungefär som dessa blåa fönster.

arkitektur_balans_3.jpg

Även Bildmuseét ligger där vid älven. Det var tyvärr stängt måndagar då jag var där. Kanske tur för annars hade det blivit stressigt för mig att gå tillbaka till hotellet och checka ut i tid, tidsoptimist som jag är.

arkitektur_balans_5.jpg

Det Stora hotellet tillsammans med härligt kreativa Väven till vänster och hotellet U&Me som jag och min syster bodde på för snart två år sedan när hon hade fotouppdrag och jag skulle hämta hem mjuka vita Elsa. Och en lyktstolpe i mitten (råkade jag verkligen sätta fokus på lyktstolpen?!) Hörni, detta med balans vill jag skriva mer och djupare kring. Jag har till exempel börjat läsa en bok som handlar om balans i kroppen och hur kosten påverkar måendet. Mer om det i ett kommande inlägg. Ha nu en fantastisk vecka i balansens tecken och lyssna till kroppen!