December

Jag är ett decemberbarn. Inte bara för att jag är född i december och älskar julen. Utan också för att jag tycker att det är så vackert och mysigt med snö. Jag inspireras mycket av decembers ljusa färgskalor. Denna tid på året knyter jag ihop säcken. Jobbar ikapp bokföring, reflekterar över året som har varit och tänker på vad jag vill förverkliga nästa år. Hoppas ni också har en fin adventstid!

december.jpg

Tyskland

Den här veckan är jag i Tyskland för att ta del av hur arbetet med integration fungerar här. Jag har fått förmånen att åka i och med min anställning som designer för Svea Ateljé på Gävle Kommun där vi integrerar människor i arbetslivet och samhället genom att kombinera SFI-undervisning med ateljéarbete. Jag känner mig fylld av nya intryck och perspektiv på ett både informellt och känslomässigt plan.

Skärmavbild 2017-11-17 kl. 16.50.40.png

Gaffels medlemsutställning hösten 2017

Snart är det dags för Gävle Ateljéförening, Gaffel att ha sin medlemsutställning på historiskt vackra Vävaren i Strömsbro i Gävle! Jag är med och arrangerar utställningen och är personen bakom det grafiska materialet. Se till att boka 14 och 15 oktober - det blir en helg fylld av roliga och spännande aktiviteter! Flera konstnärer, däribland jag, kommer till exempel att ha våra ateljéer öppna.

flyer_a5_gaffel copy.jpg

Flätworkshop i Söderfors

På tisdag 19/9 håller jag Flätworkshop i Söderfors Bibliotek kl.18-20! Det är gratis att delta och inga förkunskaper krävs. Vi kommer att gå igenom och lära oss att fläta olika grundläggande tekniker som under kvällen utvecklas till mer avancerade verk. För er som inte vet ligger Söderfors i närheten av Gävle. En plats vid Dalälven där jag tidigare har spelat mycket fotboll och där en av mina bröder bor. Det är begränsat med antalet platser, se till att boka din plats på 0293-218260!

flata_soderfors_workshop_blogg.jpg

Regnbågsnatt

På fredag händer det kreativa, roliga och spännande saker! Jag ska fläta hår på besökare under Regnbågsnatt i Heliga Trefaldighetskyrkan i Gävle kl. 19-23! Du kommer också att kunna se mina pappersklipp i den magiskt vackra kyrkan. Det kommer att vara musikuppträdanden, dans, styling, modeshow med mera! En jättefin kväll helt enkelt som ingår i programmet för Gävle Pride. Hoppas vi ses! Det blir gratis, kulturigt och färgsprakande! 

Nystart

Mot hösten brukar jag få lättare att andas. Luften blir frisk, klar och doftar gott. Jag gillar sommaren, men ofta brukar den bli lite tung av förväntningar, att allting bör vara tipp-topp och så. Jag tycker mycket om hösten och den nystart som den ofta ger mig. Att skapa goda rutiner, planera upp nya projekt och ideér. Efter en sommarledighet med mycket lugn tid utan stress har jag den här veckan börjat arbeta igen. Idag är jag i min ateljé och planerar för hösten. Bland annat en medlemsutställning som min ateljéförening ska hålla i oktober. Jag hoppas att din sommar är fin och att du ser fram emot en härlig höst!

Livet

Det är spännande tider nu. Jag är 27 år och funderar mycket över livet och möjligheter som har kommit till mig. Drömmar, verklighet, olika platser och framtiden. Idag är det fredag och jag har spenderat första dagen i min nya studio som jag delar med en annan konstnär. Det är en jättefin ateljé med utsikt över en vacker å och en sån där välvd bro som kan finnas i sagor. Det känns nästan som att vara med i någon av Maria Gripes magiska böcker som jag älskade att läsa när jag var yngre. Ska visa bilder så småningom, den här bilden fotade jag hemma igår kväll. Ha en underbar helg!

Sommar & konst

Sommaren är här och och på cykel genom staden till och från Svea Ateljé ser jag barn och ungdomar som fotar sig i fina sommarkläder utanför kyrkans klämtande lovklockor. Det är en härlig tid tycker jag, där ljus och frihet finns i mångas sinnen. När jag själv gick i skolan brukade jag plocka liljekonvaljer till läraren vid skolavslutningarna. Dessa hade min pappa plockat till mamma på morsdag. Så gulligt.

Mycket av min arbetstid spenderas på Svea Ateljé, denna underbara integrationssatsning som jag har förmånen att få vara med och bygga upp. Idag är det ju fredag och jag arbetar helt med mitt eget företag. Att ha min egen tid till att få utveckla egna ideér är så viktigt för att jag ska trivas.

Idag har jag beställt bläckpatroner till skrivaren, mejlat och strukturerat upp mina uppdrag. Resten av arbetsdagen kommer att ägnas åt till en illustration som jag arbetar med i Illustrator. Denna tjej ligger under mitt bord och vilar. Igår kväll myste vi i sängen tillsammans med min nyinköpta bok "Värdet av konst" som jag hittade när jag besökte Gävle Konstcentrum igår och utställningen "Gone Fishing". Det är en utställning som masterstudenterna på Kungliga Konsthögskolan har vernissage för på lördag. Ett tips är att gå och se den, jag tyckte att det fanns flera nytänkande exponeringslösningar att inspireras av!

Häromdagen gick jag i parken och plockade in hundkex. En något undervärderad blomma tycker jag som är väldigt fin i sin enkelhet. Det kändes som att jag plockade in sommaren. Ikväll kommer mamma, pappa och Mattias hit, äter pizza och träffar Elsa. Gilbert har flyttat tillbaka till Umeå och trivs bättre där. Elsa och jag har haft en väldigt fin vecka med mycket gos, ompyssling och lek. Önskar er en härlig sommarhelg!

Play that rock n´roll

Just nu är jag i en period där jag jobbar med olika grafiska uppdrag. Den här tatueringen gjorde jag klart för ett tag sedan. Den för mina tankar till sommarens folkparker och fartfyllda bugglåtar med oemotståndlig rock n´roll feeling.

Idag har jag arbetat med en logotyp till ett företag och i helgen fortsätter arbetet med en digital illustration. Men imorgon är det först 5-årskalas för Mattias dotter! Ha en superhärlig helg!

Gilbert & Elsa

Ni som följer mig på Instagram har sett att jag skaffat två katter! Jag har vuxit upp med katt och alltid tänkt att jag vill ha egna katter när jag blir vuxen. Förra helgen dök det gyllene tillfället upp då jag följde med min syster upp till Umeå. Erika skulle fota ett bröllop och hade några dagar innan hittat en annons på Blocket om att två mysiga innekatter var till salu i björkarnas stad. Jag bestämde mig för att köpa Gilbert och Elsa och prova hur det skulle gå i min nyrenoverade lägenhet.

Det här är Elsa. Hon är en perser/chincilla och är verkligen så vacker på utsidan och insidan! Hon följer efter mig vart jag än går. Så himla känslig och fin till sitt sätt. Hon sover alltid bredvid mig i sängen.

Det här är Gilbert och jag imorse. Så mysig stund! Gilbert har haft svårt att vänja sig vid sitt nya hem. Han har jamat flera nätter i rad, gått ifrån när jag velat klappa och borsta honom och suttit mycket för sig själv. Jag har verkligen trott att jag måste lämna tillbaka honom. Men de senaste två nätterna har han inte jamat. Han har börjat komma upp till mig i sängen och verkligen lagt sig så nära han bara kunnat. Det känns så unikt och oväntat och fint. Hoppas att det fortsätter i rätt riktning! Önskar er en riktigt fin helg!

Odla ek

Den här våren har jag inte sått ett enda frö, inte bokstavligt talat i alla fall. Jag har arbetat mycket som ni vet och inte hunnit med att plantera som jag annars tycker är härlig.

När jag i helgen besökte mina tvillingkompisar Ylva och Isabelle som jag känt sedan gymnasiet fick jag små ekplantor av Ylva. Hon hade jättemånga ekollon i en stor glasburk med vatten. De ska ligga där i några veckor tills en liten minisnopp tittar ut i ena ändan. Då kan du sätta ekollonet i en vas med vatten med minisnoppen nedåt. 

Sedan börjar rötter att utvecklas och den gröna plantan att spricka ut och växa. Det är något med utvecklingen, den jordnära och naturliga processen som är så vacker och magisk. Tack Ylva!

Föreläsning på Konstskolan i Gävle

Idag har jag föreläst på Konstskolan i Gävle

Det var riktigt ruggigt ute idag, blåsigt och kallt. Tur att det inte är så lång resväg hemifrån mig, bara fem minuter på cykel. 

Det var riktigt kul att möta studenterna och först berätta om hur jag arbetar som designer och konstnär och därefter tillsammans föra diskussioner utifrån några centrala frågor.

Diskussionerna blev riktigt lyckade och alla grupper delade generöst, djupt och varmhjärtat med sig av sina tankar. Jag kände mig glad och nöjd när jag cyklade hemåt. När jag själv studerade var det så värdefullt att få lyssna till gästföreläsare. Jag hoppas att studenterna idag fick med sig tips och idéer som de kan ha användning för i sitt konstnärskap. 

Fläta hår

Jag blir verkligen så lugn av att fläta hår. Speciellt när jag flätar min hårdocka. Då kan jag sitta hur länge som helst. Det händer något särskilt när händerna rör sig i det mjuka håret. Kanske är det samma känsla av lugn som vissa människor känner när de till exempel bakar eller stickar. Att få finna sig i ett tillstånd, i ett skönt fokus. Jag tänkte visa några av mina senaste favoriter från mitt instagramkonto Flätverket.

Dubbel stegfläta. Effektfull i sin upprepning.

Vävda sidostycken med rosett. En av de mer avancerade flätteknikerna.

Loopfläta. Vacker i sin enkelhet.

Slut som artist

Det var verkligen gått i ett de senaste veckorna, ja egentligen hela det här året. I januari och februari hyrde jag ateljé på Gaffel och arbetade stenhårt med utställningen Isdansen.

Samtidigt slutade jag arbetet som gymnasielärare i estetik och började det nya arbetet som designer på integrationssatsningen Svea Ateljé. Att påbörja ett nytt arbete innebär ju alltid mycket nya intryck och nya lärdomar. Det tar på krafterna även om det verkligen är roligt och spännande! Vi bygger upp verksamheten helt från grunden vilket är jättekul och medför långa to-do-listor i huvudet.

En dag i veckan är jag ledig från Svea Ateljé. Nu i vår har jag då hunnit med att föreläsa, delta i grupputställning, ha flätworkshop, arbeta med grafiska uppdrag, vara modell... Det är egentligen precis så som jag vill ha det men det har liksom blivit lite väl intensivt. Det här gör att jag kommer på mig själv med att vara stressad, även när jag inte behöver vara det. Och utanför sveper våren in med all sin härlighet.

I tisdags när jag hade gjort klart deklarationen kände jag mig nöjd, skön och trött. Jag hade till och med hunnit tagit en kvällsjogg innan jag lade mig. Väl i sängen skickar jag ett godnattsms till Mattias så som vi brukar göra när vi inte sover ihop. Han svarade att han inte mådde bra och trodde att han hade fått gallsten. Kl. 23 får jag ta en taxi till Mattias för att sova med hans dotter och Mattias får ta taxin till sjukhuset. Det visar sig så småningom att hans blindtarm brister och behöver opereras. Den här bilden är fotad på torsdag kväll från sjukhusfönstret när vi haft en lugn kväll i sjukhussängen och bara kollat på tv. Det kändes som att jag också behövde vara där för att liksom bara få vara utan att prestera eller göra någonting.

Igår fick Mattias komma hem och vi beslutade oss för att ta en lugn fredag. Han har inte ont längre, men är spänd på magen. Vi strosade sakta runt i Bolugnerskogen och åt lunch på en uteservering på stan. Det var ju verkligen så skönt igår. Jag tror att det var snudd på sommarvärme i hela landet. Vi avslutade kvällen här, framför pilträdet och forsen med att äta en pestosallad med mozzarella och soltorkade tomater som jag tillagat. Innan vi somnade började vi se på klassikern Fanny och Alexander som ingen av oss sett tidigare. En skön och välbehövlig dag.

Modell

Åh vad det har hänt mycket spännande och roliga grejer för mig det här året! Jag vill känna mig glad och tacksam men känslorna av trötthet och stress har tagit över de senaste veckorna. Därför har bloggen tagit en micropaus. Jag tänkte försöka ta igen det nu med några uppdateringar. Här kommer bilder från när jag var modell på Elite Grand Hotel i Gävle.

Jag blev till frågad av textilstudenten Sevéra att gå modell för hennes klädmärke Severa Izzy. Jag älskar ju jumpsuits så det var perfekt att jag fick bära det här fina hantverket. En tjej som heter Antigona och är frisörstudent sminkade mig. Jag som i vanliga fall brukar vara sparsam med sminket tyckte att det var kul att se en häftig förvandling för en kväll. Efter lång väntan var det dags att gå catwalk. Nervositeten kom men det gick bra, inga fall och vurpor. Att prova på att vara modell var en speciell och rolig erfarenhet. För mig känns dock modellyrket otroligt fokuserat på yta vilket gör att jag tror att jag skulle ha svårt att känna mig lycklig i den branschen.

Modevisning på Elite Grand Hotel

Ikväll ska jag vara modell för klädmärket Severa Izzy på en Fashion Show. Tjejen som driver märket studerar på Hantverksprogrammet Textil på gymnasiet och deltog på min Flätworkshop förra veckan. Så kul att hon några dagar efter det frågade mig om att vara modell! Hon verkar så himla driven och grym! 

Jag ska ha den här fina jumpsuiten på mig! Jag som verkligen älskar jumpsuits! Bilderna är lånade från Severa Izzy. Välkommen kl. 18 ikväll på Elite Grand Hotel i Gävle!

Vår första buggtävling

Jag har dansat bugg i flera år och älskar verkligen glädjen i att dansa! Tidigare har jag också gått grundkurser i jive och boogie woogie också vilket också är två riktigt roliga och fartfyllda danser. Igår gjorde jag och Mattias något som vi aldrig gjort förut.

Vi var med i vår första buggtävling!

Mattias började dansa förra året och har sedan dess utvecklats väldigt mycket! Häftigt att han redan blivit så bra att vi kan prova att tävla! Vår dansklubb Gävle Rockin´Rolln´Club anordnade en medlemstävling för medlemmar som inte haft tävlingslicens de senaste fem åren.

Vi tog oss till kvartsfinal, men fick sedan se oss besegrade. Jag har en lite för hoppig och kickig stil för att utföra en tävlingskorrekt bugg, men det var många som kom fram till oss efteråt och tyckte att vi hade en sådan dansglädje och att vi var roligast att titta på. Det var kul att höra!