PLATS FÖR DET HANDGJORDA

 
 

IDa gerdemark

En av mina stora drivkrafter i mitt arbete som konstnär och designer är att förädla i grunden anspråkslösa material, som papper och hår, till verk som visuellt upplevs komplicerade. Att arbeta skapande med mina händer är en stor del av min identitet och en överhängande anledning till att min tid känns meningsfull som människa.

Utöver mitt eget skapande arbetar jag som designer för integrationssatsningen Svea Ateljé vid Gävle Kommun. Målet med Svea Ateljé är att genom kombinationen design, hantverk och språkträning integrera människor i arbetslivet och samhället. Här möter jag varje vecka fantastiska människor från utomeuropeiska länder som trots tunga ryggsäckar ger magisk energi i ateljén.

ETNOGRAFISKA MUSEET

När jag fick inbjudan till att ansöka till detta residensprogram visste jag direkt att jag ville delta. Det var också en självklarhet för mig att söka mig till Etnografiska museet som samlar hela världen på en plats. Möjligheten känns unik att kunna utföra ett experimentellt projekt utifrån olika frågeställningar där mitt eget skapande, mitt arbete med människor från andra kulturer och vistelsen på Etnografiska museet möts.

Vad spelar hantverket för roll idag för mig, för samhället och för människor jag möter? Vilka lärdomar går att finna av artefakters historia till nutida samhällsfrågor? Hur kan hantverket användas för att kommunicera bärande frågor för projektet Afrika pågår? Jag hoppas att vi ses i höst!